Wiz Quiz - African Origins



African Origins Quiz

1) Who was the famous English naturalist who established the theory of evolution? Answer: Charles Darwin.

2) Where have fossils of early hominid species been discovered? Answer: Countries in Africa.

3) Fragments of a hominid skeleton, named Lucy after the Beatles' song "Lucy in the Sky with Diamonds", were found in the Lower Valley of the Awash. Where is the Lower Valley of the Awash? Answer: Ethiopia.

4) Neanderthal man was named after the Neander Valley. Where is the Neander Valley? Answer: Germany.

5) Different times are proposed for the migration of humans from Africa. One of periods for the migration of modern humans is more recent than previous estimations. What was the suggestion? Answer: 60,000 years ago.

6) Where did early human migrants go after leaving Africa? Answer: The Middle East.

7) When did the first groups of people reach Australia? Answer: Between 60,000 to 40,000 years ago.

8) Early human remains of Homo sapiens sapiens were found in 1864 at Cro-Magnon. Where is Cro-Magnon? Answer: France.

9) What was the last part of the world to be populated? Answer: The Americas.

10) These people conquered England and Wales in the first century bringing armies from their vast empire to the British Isles. Who were they? Answer: Romans.

11) At various times in its history Britain was invaded by people from Scandinavian countries in Northern Europe. Name one group of people from Scandinavia. Answer: Vikings.

12) One of the largest involuntary population movements was brought about by the trans-Atlantic slave trade. When was this trade at its height? Answer: From 16th to 19th centuries.

13) Thor Heyerdahl made the famous Kon-Tiki Expedition in 1947 to show that people might have migrated from South America to Polynesia. What nationality is Thor Heyerdahl? Answer: Norwegian.

14) DNA tests to identify the origin of a group of people were carried out in Polynesia. Where did the Polynesians come from? Answer: Asia.

15) At the end of the twentieth century a report by the United Nations estimated that millions of people lived outside their countries of birth. How many millions? Answer: 175,000,000.



WIZ Quiz content from World InfoZone educational website

We would like to thank Thomas A. Herman/NBII for the use of the photographs